200 jaar Mennega Schoenen

200 jaar Mennega Schoenen

Een schoenenzaak die in 2020 het 200-jarig bestaan viert… Het begon allemaal met Roelof Mennega (1796-1866), die in 1819 trouwde met Janna Sjouke de Vries (1802-1877). In datzelfde jaar werd Roelof, die een opleiding had gevolgd in het schoenenvak, ‘Meester schoenmaker’. Hierdoor kon hij een eigen bedrijf beginnen. Dat deed hij dan ook snel. De werkplaats aan de Kruisstraat die hij had, waarin hij schoenen maakte en repareerde, verruilde hij in 1820 voor het pand Noordersingel 28. Na de demping van de gracht in 1864 zou dit gedeelte Gedempte Singel gaan heten.

Roelof en Janna kregen een zoon: Sjouke. Hij nam de zaak in 1862 over, en zijn zoon Roelof (inderdaad, weer een Roelof), kreeg het bedrijf in 1890 in handen. Hij leidde het bedrijf een halve eeuw, totdat zoons Willem en Sjouke hem opvolgden. De twee hadden een rolverdeling gemaakt: Willem had een talent om met klanten om te gaan en hield zich dus voornamelijk bezig met het adviseren rond schoenen en het verkopen ervan, terwijl Sjouke goed was in boekhouden en zich daarom meer bezig hield met de financiën. Bijzonder was dat Willem al de beschikking had over een eigen auto, een Ford, waarmee hij door het land reisde om schoenen mee te vervoeren, in een tijd dat auto’s nog niet alomtegenwoordig waren. Blijkbaar gingen de zaken zó voorspoedig, dat deze investering gedaan kon worden.

In 1963 nam Wijnand, de zoon van Sjouke, Mennega Schoenen over. Hij was inmiddels de vijfde generatie schoenverkopers. Wijnand was al op 16-jarige leeftijd, in 1951, komen werken in de winkel, en bleef betrokken bij de zaak tot 2007. Hij hield zich bezig met allerlei aspecten van het schoenenvak: 
niet alleen was hij inkoper en verkoper, maar hij was ook nog eens pedicure, etaleur en advertentiemaker. Ook zijn vrouw Corrie was jarenlang werkzaam in de winkel. In 2004 zette dochter Saskia het bedrijf voort, en drie jaar later kwam haar man Michel Bosgraaf erbij. Samen maken ze zich op voor de viering van het 200-jarig bestaan van Mennega Schoenen!

Mennega Schoenen-Assen

De uitbreiding van 1970

In de afgelopen twee eeuwen werden er meerdere jubilea gevierd, en die werden vaak ook gecombineerd met een verbouwing aan de winkel. De meest ingrijpende verbouwing vond plaats in 1970, toen het 150-jarig bestaan werd gevierd. In dat jaar werd namelijk het buurpand, Gedempte Singel 30, bij de zaak gevoegd. Dit was mogelijk door een afspraak tussen de twee pandeigenaren: als de één zou ophouden met de zaak, zou de ander diens pand mogen overnemen. De lampenwinkel op nummer 30 hield ermee op, en daarom kreeg Mennega Schoenen er 150 vierkante meter bij! Na een grondige verbouwing heropende de winkel op 18 maart 1970. Op de bovenverdieping was nu ruimte om een afzonderlijke ‘tienerboetiek’ in te richten, terwijl de begane grond bestemd bleef voor de dames-, heren- en kinderschoenen.

 

Mennega Schoenen-Assen2

Even aan de Singelpassage

Mennega Schoenen is, in al die 200 jaren van het bestaan, gevestigd geweest aan de Gedempte Singel. Toch is er één moment geweest dat de winkel moest uitwijken, namelijk naar de Singelpassage 12. Dat was in januari en februari 2011, toen er weer een verbouwing plaatsvond aan het eigen pand. Aan de Singelpassage 12 was eerder Schlecker gevestigd, maar die zaak had zich teruggetrokken uit Assen, waardoor het pand leeg was komen te staan. In maart konden de winkeliers weer terug naar de Gedempte Singel. Na de verbouwing was de winkel weer helemaal klaar voor de toekomst.

 

Mennega Schoenen-Singelpassage

Kluisroof

Mennega Schoenen is één keer het slachtoffer geweest van een kluisroof. Dat was in de periode dat Wijnand Mennega de zaak leidde. Iemand zag kans om ’s nachts de winkel binnen te komen en de zware kluis, die zich op de bovenverdieping bevond, mee te nemen. Daarvoor had hij de kluis op een kleedje gelegd bovenaan de trap, en door aan dat kleedje te trekken, kon hij de kluis naar beneden brengen. Om de kluis buiten verder te vervoeren, had hij een kruiwagen meegenomen. Daar zette hij de kluis op, waarna hij ervandoor ging. Hij kwam echter niet ver, want de kluis was zó zwaar, dat de dief de kruiwagen niet overeind kon houden en de kluis al na een paar kilometer van de kruiwagen viel. Een getuige hoorde de dief vloeken en belde de politie. Die kwam al snel en trof de kruiwagen en de kluis aan, maar de dader was gevlogen. De kluis, waarin slechts wat kleingeld lag, was na de roof niet meer bruikbaar.

 

Mennega-Schoenen-Assen

TT-rellen

In 200 jaar is er van alles veranderd voor het pand van Mennega Schoenen.
Zo werd de gracht waaraan de winkel zich bevond gedempt en werd de Gedempte Singel een straat met druk autoverkeer. Nog weer later werden de auto’s geweerd uit de straat en werd de Gedempte Singel een straat waar alleen nog wandelaars, fietsers en bromfietsers welkom zijn. In twee eeuwen is er natuurlijk van alles gebeurd in deze belangrijke straat in het centrum van Assen. Zo vonden er vanaf de jaren ’60 rellen plaats rond de TT, waarbij meerdere winkels werden vernield in het centrum. Dit bracht Wijnand Mennega ertoe om een verzekering af te sluiten voor schade aan zijn winkel door rellen. Gelukkig heeft de zaak nooit ernstige schade opgelopen.

Dit artikel is eerst gepubliceerd in het 'Meester Roelof magazine'. (Een eigen uitgave van Mennega Schoenen)

 

Deel dit artikel