Ik wil graag goretex op mijn schoenen spuiten

Dit is dus echt gebeurd, net als de volgende variant: ik wil graag spray om mijn schoenen waterdicht te maken. We kunnen hier twee kanten mee op: de klant wil een spray om de schoenen te beschermen tegen vuil en vocht en deze waterafstotend maken, of de klant wil waterdichte schoenen (en misschien ook nog wel een spray). 

Waterwerend, waterafstotend of waterdicht?

Allereerst is het goed het verschil tussen waterwerend, waterafstotend en waterdicht uit te leggen (de bijbehorende Engelse termen: water resistant, water repellent, waterproof). Als we het hebben over waterwerend, dan heeft dat te maken met het materiaal zelf en dan met name de dichtheid ervan. Katoen bijvoorbeeld, is niet waterwerend omdat de dichtheid van geweven katoen niet erg hoog is. Water dringt er dus makkelijk in door. Onbehandeld leer is ook niet waterwerend, maar gedraagt zich als een spons: op het moment dat het leer verzadigd raakt, gaat het door het leer heen en in geval van leren schoenen krijgt u dan dus natte voeten. Een regenbuitje zal voor goede leren schoenen in die zin geen probleem vormen, langere blootstelling aan water wel. Materiaal dat waterafstotend is, is behandeld. Bijvoorbeeld met een coating of een beschermende spray. Deze behandeling zorgt ervoor dat waterdruppels niet doordringen in het materiaal, maar er vanaf rollen. Wij adviseren dan ook altijd bij aankoop van leren schoenen, er een beschermende spray bij aan te schaffen en de schoenen hiermee te behandelen. De schoenen worden dan waterafstotend en behouden hun ademende eigenschappen. Leer dat volloopt met water, ademt niet meer met als gevolg klamme voeten omdat transpiratie niet weg kan. De effectiviteit van het waterafstotende materiaal neemt af met de tijd en de behandeling moet dan ook regelmatig worden herhaald. Overigens: een beschermende spray is in 99 van de 100 keer dringend aan te raden: het materiaal wordt er water- en vuilafstotend van en schoenen gaan hierdoor langer mee. Voor lak en spazzolato kunt u de beschermende spray vervangen voor een lackmousse: de bovenlaag fungeert namelijk al als waterwerende laag, het moet alleen soepel en elastisch worden gehouden. Collonil lackmousse is hier een prima product voor.

Carbon Pro

Collonil heeft met “Carbon Pro” een topproduct op de markt gebracht als het gaat om het waterafstotend maken van leer, suède, nubuck en textiel. Het biedt een langdurige bescherming wat de levensduur van ermee behandelde schoenen verlengt. Voor gewaxte materialen en glad leer is Carbonwax een beter alternatief, met dezelfde bescherming als Carbon Pro. In het onderstaande filmpje ziet u de kracht van Carbon Pro:

Wij zien helaas dat veel mensen niet de moeite nemen hun schoenen te beschermen, terwijl dit een eenvoudige manier is om de levensduur ervan, te verlengen.

Goretex

Waterdichte (waterproof) schoenen zijn (meestal) voorzien van een membraan. Dit membraan bevat een grote hoeveelheid poriën. Deze poriën zijn dusdanig klein, dat waterdruppels er niet doorheen kunnen, maar transpiratievocht wel. Het bekendste membraan is “Goretex” dat claimt 100% waterdicht te zijn. Je moet er alleen voor jezelf nog even aan toevoegen: tegen water van buitenaf. Transpireer je veel, dan kan het membraan dit niet tijdig afvoeren en krijg je toch natte voeten…. van je eigen transpiratie. Goretex vind je veel terug in bekende merken wandelschoenen zoals: Lowa, Meindl, Dolomite. Dat zij deze keuze gemaakt hebben heeft een hele goede reden: de firma Gore (eigenaar van Goretex), stelt hele hoge eisen aan de schoenen, alvorens de naam Goretex op deze schoenen mag prijken. De schoenen worden hiervoor aan strenge tests onderworpen. Je kunt bij een Lowa, Meindl of Dolomite dan ook uitgaan van een degelijke kwaliteit schoenen, mede dankzij deze uitgebreide tests. De werking van Goretex ziet er in een afbeelding als volgt uit:

Behalve Goretex, zijn er nog diverse andere “Tex-en” en “Shields”op de markt, maar ze zijn allemaal gebaseerd op het gegeven dat waterdruppels groter zijn dan transpiratiedruppels en dat transpiratie dus wel afgevoerd kan worden door het membraan, maar waterdruppels er niet doorheen kunnen. Voorbeelden: Sympatex, Hydroshield, Top-Dry Tex, eVent.

Moet je schoenen die voorzien zijn van Goretex (of een ander membraan) ook behandelen met een waterafstotende bescherming?

Immers, ze zijn al waterdicht, toch? Het antwoord op deze vraag is in de meeste gevallen “ja” en dat heeft te maken met het feit dat leer normaal gesproken, niet waterwerend is. Zonder bescherming dringt water gewoon in het leer. Het wordt vervolgens tegengehouden door het membraan. Maar transpiratie kan nu niet meer ontsnappen omdat het leer is volgelopen met water en dat betekent klamme, koude voeten. Juist de beschermende spray (Carbon Pro!) zorgt ervoor dat de ademende eigenschappen van leer behouden blijven. Een bekend Outdoor merk als Dubarry, voorziet veel van haar producten van een waterafstotende bescherming en vervolgens gebruiken ze Goretex om deze producten waterdicht te maken. Ook hier geldt echter dat de waterafstotende werking met enige regelmaat moet worden vernieuwd.

Panama Jack

Panama Jack is een bekend schoenmerk uit Spanje. Robuuste schoenen met een hoog draagcomfort en een groeiende schare fans. Terecht, want dit zijn schoenen die tegen een stootje kunnen. Een aantal schoenen van Panama Jack zijn “waterproof” wat in dit geval eigenlijk “water repellent” (waterafstotend) zou moeten zijn. Het leer van de meeste Panama Jack schoenen is sowieso stevig en duurzaam en een regenbui komt er echt niet doorheen. Ze hebben dus al een coating of impregnering ondergaan. Panama Jack claimt dat deze laag nauwelijks vernieuwing behoeft, toch wordt aangeraden om ook hier met Carbon Pro deze coating met enige regelmaat te vernieuwen.

Kortom: ook schoenen die voorzien zijn van Goretex (of soortgelijk), hebben bescherming en verzorging nodig. Collonil heeft met haar Carbon Pro spray het perfecte middel voor op de markt gebracht: hoogwaardige coating en lange bescherming. Uiteraard bij ons te koop voor €15,00.

Deel dit artikel