Schoenenpraat

Schoenenpraat

Over schoenen valt veel te vertellen. Een aantal dingen hebben we voor je op een rijtje gezet, maar het is bij lange na niet volledig. Het geeft maar weer eens aan dat een schoen meer is dan alleen maar iets wat je aan je voeten draagt. Eigenlijk heb je met een goede schoen een heel vernuftig product aan je voeten!

'Olijfolie kun je gebruiken om lakschoenen soepel te houden'

Dit is natuurlijk een fabeltje. Olijfolie is een prima product, maar niet voor schoenen. De zuren en zouten in de olie tasten de laklaag aan en het middel is dus erger dan de kwaal. De beste manier om de laklaag van een lakschoen soepel en elastisch te houden, is door ze te behandelen met lakmousse en/of lakolie.

25 oktober

De 25ste oktober wordt ook wel de 'dag van de schoenmakers' genoemd. Volgens een oude legende is het de gedenkdag van de twee Romeinse broers Crispinus en Crispianus. Tijdens de christenvervolgingen in de derde eeuw na Christus, vluchtten zij naar Gallië (Frankrijk), waar ze voor de arme mensen gratis schoenen maakten. Zelf kwamen ze uit een rijke familie en door gratis schoenen te maken, wilden ze hun geloof goed belijden. Tegelijk wilden ze hierdoor mensen bekeren tot het christendom. De Romeinen vonden dit absoluut niet goed en martelden en vermoordden hen. Later zijn Crispinus en Crispianus door de katholieke kerk heilig verklaard.

'Nubuck of suède?'

Beide materialen worden vaak door elkaar gehaald. Ten eerste: het zijn allebei leersoorten en dus gemaakt van de huid van een dier. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van de huid (de vleeskant) en is zacht en fluweelachtig. Nubuck wordt gemaakt van de buitenkant van de huid en moet worden opgeruwd of geschuurd, om het zachte en fluweelachtige te krijgen dat suède van nature heeft.

liam-seskis-b5DSsceFdQw-unsplash

'Hakken zijn er alleen voor vrouwen'

Er zijn genoeg vrouwen die graag schoenen met (hoge) hakken dragen. Maar wist u dat de eerste hakschoenen door mannen gedragen werden? Niet omdat het mooier stond, maar omdat het functioneel was. Bij het paardrijden bijvoorbeeld zorgden de hakken ervoor dat de schoenen beter in de beugels bleven zitten.

100 handelingen

Om een schoen in elkaar te zetten, zijn al gauw ten minste 100 handelingen nodig. Een goede schoen lijkt dus eenvoudig te maken, maar er komt heel wat bij kijken.

De Langstraat

Nederland kende een bloeiende schoenindustrie, met name in Brabant. Het gebied tussen ’s-Hertogenbosch en Geertruidenberg wordt ook wel de 'Langstraat' genoemd. Hierin liggen onder andere de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Drunen. De Langstraat kende veel leerlooierijen en schoenmakerijen. Bekende merken die hier hun oorsprong hebben, zijn Durea (Drunen) en Van Lier (Loon op Zand). In veel namen in dit gebied kun je nu nog veel verwijzingen naar deze rijke schoenhistorie terugvinden: 'zwikker', 'contrefort', 'cambreur' (Loon op Zand), 'walkvat', 'looierij' (Waalwijk). Theater De Leest in Waalwijk is ook een goed voorbeeld, of wat dacht u van het Halve Zolenpad, op de plek waar vroeger de Halve Zolenlijn was? Deze treinverbinding tussen Lage Zwaluwe en Den Bosch vervoerde vroeger dagelijks de arbeiders naar de diverse looierijen en schoenfabrieken. Waalwijk kent nu nog talrijke gebouwen waar vroeger een looierij of schoenmakerij in gevestigd was. De geschiedenis van de Langstraat gaat overigens al terug tot de Middeleeuwen!

 

camila-damasio-mWYhrOiAgmA-unsplash

Alleen rechte leesten

Vroeger waren er alleen rechte leesten. Pas vanaf de 2e helft van de
17e eeuw kwamen de leesten voor linker- en rechtervoeten op de markt. Overigens: in het oude Griekenland droegen de rijke mensen wel linker-
en rechterschoenen, maar de armen alleen rechteschoenen die ze om de paar dagen afwisselden op de voet.

200.000 (tweehonderdduizend!) kilometer

De afstand die je gemiddeld in je leven lopend aflegt, is ongeveer 200.000 kilometer. Dat is 5 keer de wereld rond. Je voeten hebben dan ook veel aandacht en verzorging nodig en goed schoeisel kan hier een heel belangrijke bijdrage aan leveren. Schoenen moeten goed aansluiten, niet te smal,
te breed, te groot of te klein zijn en voldoende ondersteuning van de voeten bieden. Met lede ogen zien wij aan hoeveel rommel er wordt verkocht en gedragen, onder het mom van 'goed schoeisel'. Blijkbaar interesseren we ons niet voor het welzijn van onze voeten en moeten de schoenen er
gewoon leuk uitzien. De grote modemerken dicteren wat er gedragen moet worden, zonder te kijken naar de pasvorm. In ieder geval valt hieruit prima
te verklaren waardoor steeds meer mensen kampen met voetproblemen. Helaas zitten hier ook steeds meer kinderen bij…

Wist je dat...

In China kregen kinderen schoeisel met symbolen erop, om ze bescherming te bieden tegen het kwaad. Op de schoenen werd een gezicht van een kat, varken, hond of draak geborduurd, met grote ogen en oren (teken van alertheid) en lange snorharen (die 'voelen' zelfs in het donker dreiging aankomen).
Soms zijn er spiegeltjes aangebracht, zodat de boze geest van zichzelf schrikt.

Hoe groter de krul

Heel vroeger werden schoenen met enorme krullen gedragen. Hoe groter de krul, hoe belangrijker de persoon die deze schoenen droeg.

 

Dit artikel is eerst gepubliceerd in het 'Meester Roelof magazine'. (Een eigen uitgave van Mennega Schoenen)

 

Deel dit artikel